Terugblik LabAnalyse 2019

Terugblik LabAnalyse 2019 Door: FHI, Federatie van Technologie Branches

Het LabAnalyse event 2019, in Congrescentrum 1931 in 's-Hertogenbosch, kende opnieuw een uitgebreide kennisuitwisseling in de vorm van lezingen en een beursplein. De bezoeker kreeg een kijkje in de keuken bij andere labs en gaf inspiratie en nieuwe ideeën voor labanalyses.

Door: Dimitri Reijerman

De opening van LabAnalyse 2019 werd verzorgd door David Santillo. Hij is als senior wetenschapper sinds 1994 werkzaam voor Greenpeace Research Laboratories, gevestigd aan de Universiteit van Exeter. Hij vertelde over onderzoek naar microplastics, iets waar FHI hem eerder over sprak. Nu doet Santillo onderzoek naar de effecten van microplastics op de gezondheid van dieren. FT-IR is daarbij de gebruikte techniek.

Vanuit de bezoekers LabAnalyse kwamen tal van vragen voor Santillo. Wat was de invloed van microplastics op plankton en ander zeeleven? Hoe bepaal je waar samples worden genomen? En hoe lang duurt het voordat verschillende soorten kunststoffen uiteenvallen?

Na een aantal elevator pitches van leveranciers begon het plenaire seminarprogramma. Prof. dr. Han Gardeniers van de Universiteit Twente en het MESA+ Instituut vertelde over de implementatie van microfluidische elementen en concepten in gangbare laboratoriumtechnieken. De lezing van Henk-Jan van Manen, Nouryon handelde over PAT (Process Analytical Technology). Deze procestechnologie past onder andere machine learning toe.

Olijfolie en vingersporen

Olijfolie is een lucratief product waarbij bijvoorbeeld olie van mindere kwaliteit heimelijk als extra virgin wordt verkocht. Prof. dr. Joeri Vercammen, Universiteit Gent vertelde hoe SIFT-MS toegepast kan worden om classificaties van oliën uit te voeren en vervalsingen tegen te gaan. Een ander lucratief product is cannabis. Bart Jansen van Brightlabs hield een verhaal over hoe medische cannabis, CBD-oliën en andere cannabisproducten te analyseren met een breed scala aan analysemethoden.

Bij het Nederlands Forensisch Instituut wordt onderzoek gedaan naar vingersporen. Marcel de Puit vertelde hoe met chemische analytische methoden meer informatie over de donor gevonden kan worden in een vingerspoor. Hij vertelde hoe vingersporen onder andere kunnen aangeven dat een persoon een condoom heeft gebruikt of cocaïne heeft genuttigd.

Prof. dr. Peter Schoenmakers en Mimi den Uijl gaven samen een lezing over diverse onderzoeksprojecten die zij uitvoeren. Studenten kunnen volgens hen de link vormen tussen academia en de industrie. FHI sprak eerder met dit duo, die een energieke presentatie aan het publiek serveerde.

Bewegingswetenschapper Rick Cost, Coördinator Fysieke Training Feyenoord, sloot het lezingenprogramma af. Cost is dag in dag uit bezig met het verzamelen van data van de Feyenoord-spelers uit het eerste elftal. Volgens hem is motivatie is het sleutelwoord om voetballers op een continu niveau hoog te laten presteren. Soms vergt dat een andere trainingsdiscipline: "Train the brain", stelde hij. Daarbij kan het ook helpen om een voetballer uit zijn comfort zone te halen.

Afsluitend gingen de LabAnalysebezoekers op de beursvloer aan de borrel. Het breed georiënteerde lezingenprogramma had voldoende gespreksstof opgeleverd.