Kort economisch coronanieuws van 30 oktober

Kort economisch coronanieuws van 30 oktober Door: FHI, Federatie van Technologie Branches
  • Vrijdag meldt het RIM 11.141 nieuwe bevestigde coronabesmettingen. Dat zijn er 865 meer dan donderdag. Volgens het RIVM is er echter sprake van een stabilisatie, omdat de cijfers deels vertekend zijn door later beschikbare uitslagen en een groeiend aantal testen. Het aantal ziekenhuisopnames en opnames op de IC is afgenomen.
  • Bij KLM, dat in het derde kwartaal een verlies maakte van ruim 1,6 miljard euro, is onrust ontstaan over een mogelijke afwijzing van de bezuinigingsplannen die bij het kabinet zijn ingediend, meldt De Telegraaf. Volgens de regering gaan de bezuinigingen bij KLM niet ver genoeg om het tweede deel van de staatssteun te ontvangen.
  • Meer dan 166.00 ondernemers hebben sinds het begin van de coronacrisis ruim 28 miljard aan leningen en uitstel van aflossingen ontvangen van de Nederlandse banken. Dat heeft de Nederlandse Vereniging van Banken bekendgemaakt. Dit bedrag zal naar verwachting verder oplopen door de gedeeltelijke tweede lockdown.
  • Voorzitter Jacco Vonhof van MKB-Nederland zegt in een interview met NRC dat het kabinet met extra steun moet komen voor bedrijven in sectoren die het hardst zijn geraakt door de coronamaatregelen. “Nog steeds moeten horecaondernemers veel vaste lasten uit eigen zak betalen, terwijl ze geen of amper omzet hebben. En dan gaan ze het gewoon niet redden. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor de evenementen, cultuur en reisbranche”, zegt Vonhof.
  • De afzetprijzen van de Nederlandse industrie waren in september circa 5,3 procent lager dan in september vorig jaar. Dat meldt het CBS. Vergeleken met augustus zijn de afzetprijzen van de industrie in september met 0,6 procent gedaald.