Kort economisch coronanieuws van 27 november

Kort economisch coronanieuws van 27 november Door: FHI, Federatie van Technologie Branches
  • Het RIVM meldt op vrijdag 5790 nieuwe besmettingen. Dat zijn er 1292 meer dan op donderdag. Het aantal nieuwe coronapatiënten opgenomen op de verpleegafdelingen in het ziekenhuis komt vrijdag uit op 188, een afname van 4 ten opzichte van donderdag.
  • De derde ronde van de loonkostensubsidie (NOW3) heeft ruim 30.000 aanvragers na twee weken opgeleverd. Dat is meer dan de 26.000 aanvragen voor NOW2. Van de 30.000 aanvragen zijn inmiddels bijna 21.000 aanvragen gehonoreerd, zegt het UWV.
  • In november waren industriële ondernemers minder negatief dan in oktober. De index kwam uit op -3,8 in november tegenover -5,6 in oktober. Ondernemers waren vooral positiever over hun orderportefeuille, meldt het CBS.
  • De auto-en motorbranche heeft zich in het derde kwartaal weten te herstellen met een omzetgroei van 23 procent ten opzichte van het tweede kwartaal. Vooral personenauto’s worden 45 procent beter verkocht, zo is te lezen bij het CBS.
  • De Nederlandse banken hebben in aanvulling op het steunpakket van de overheid inmiddels ruim 169.000 ondernemers financieel meer lucht gegeven door aflossingen uit te stellen, leningen te verstrekken en meer kredietruimte te bieden. Dat meldt de NVB. In totaal gaat het om een bedrag van 30,6 miljard euro.