Kort economisch coronanieuws van 17 juni

Kort economisch coronanieuws van 17 juni Door: FHI, Federatie van Technologie Branches
  • De Europese Commissie wil 2,7 miljard euro uittrekken om rechten van mogelijke coronavaccins te kunnen kopen. Ook wil Brussel tijdelijk de regels versoepelen rondom het gebruik van genetisch gemodificeerde organismen in geneesmiddelenonderzoek.
  • Werkgeversvereniging AWVN herziet zijn arbeidsvoorwaardenadvies als gevolg van de coronacrisis, zo is te lezen in het FD. Bedrijven moeten bestaande loonafspraken kunnen openbreken of nieuwe afspraken kunnen versoberen.
  • De EU wil iets doen aan de valse concurrentie op de interne markt van de EU door Chinese bedrijven die staatssteun ontvangen. Het gaat met name om overnames en aanbestedingen. In 2021 wil de Europese Commissie met een concreet wetsvoorstel komen voor een zogenoemd level playing field. De Rijksoverheid reageert positief.
  • De verkoop van personenauto’s op de Europese markt is in mei gehalveerd ten opzichte van een jaar geleden. In Nederland bedroeg de daling 59,2 procent, terwijl deze in Spanje uitkwam op 72,7 procent, zo becijferde ACEA.
  • BMW wil af van het (vervolg)contract dat vorig jaar met VDL Nedcar in Born is gesloten, bericht De Limburger. VDL NedCar bouwt de BMW X1 tot 2030 volgens dat contract, maar de Duitse autobouwer zou de focus weer op zijn eigen fabrieken willen leggen.