De voordelen van een goed BMS (Battery Management System)

De voordelen van een goed BMS (Battery Management System) Door: FHI, Federatie van Technologie Branches

De BMS bewaakt- en regelt het laden en ontladen van oplaadbare lithium batterijen. Het zorgt voor de kwaliteit van de cellen en batterij en voor de veiligheid van het complete batterijen pack. Deze systemen worden gebruikt in nagenoeg alle apparaten waar een oplaadbare batterij in zit, denk hierbij aan mobiele telefoons, (elektrische) auto’s, e-bikes en zelfs ook datacenters. Er is veel onderscheid in de functies en mogelijkheden van een Battery management system.

Een basis BMS meet de spanning en stopt het laden wanneer de maximale spanning bereikt is. Bij gevaarlijke omstandigheden en onregelmatigheden geeft het systeem een waarschuwingsalarm af.

Een complexer BMS bewaakt en beïnvloedt tevens de levensduur en de prestaties van de batterij en zorgt voor een nog beter veiligheidssysteem. Deze complexere systemen kunnen zowel eencellige als meercellige batterijsystemen bewaken. Systemen met meerdere cellen kunnen de omstandigheden van afzonderlijke cellen bewaken en regelen. Sommige ‘smart ’systemen kunnen zelfs de prestaties en mogelijke defecten van de batterijen via bijvoorbeeld een computer of app monitoren en loggen.

Op Energy Storage 2020 geeft Sander Kool van Engineering Spirit een presentatie over de drie succesfactoren van een goed BMS. Met zijn presentatie helpt hij ontwerpers/bedrijven op weg door in te gaan op de drie meest belangrijke redenen waardoor schade wordt geleden bij een verkeerde BMS keuze.

Spreekt dit onderwerp u aan en wenst u de lezing van Sander Kool bij te wonen? Meld u dan hier aan voor een gratis bezoek aan het event en de lezing van Engineering Spirit. Het volledige lezingenprogramma kunt u hier bekijken.