De verborgen techniek achter Paleis Het Loo

De verborgen techniek achter Paleis Het Loo Door: FHI, Federatie van Technologie Branches

Paleis Het Loo is na een vijf jaar durende renovatie weer geopend voor het publiek. Naast het verwijderen van 4500 vierkante meter asbest, heeft de publiekstrekker een prachtige ontvangstruimte gekregen onder het voorplein. Maar een groot deel van het geleverde werk is onzichtbaar voor het publiek. FHI sprak met Sander Verbiesen en Marcel van Koolwijk van ReMe techniek over de verborgen technologie achter dit bijzondere project.

Door: Eline te Velde

ReMe techniek voorziet complexe gebouwen, zoals ziekenhuizen, kantoren en musea, van regeltechnische bekabeling, schakelkasten en gebouwbeheersystemen. Met diverse uiteenlopende projecten in hun portefeuille, is Paleis Het Loo zeker niet het eerste unieke gebouw waar zij aan mee mogen werken. Tijdens dit project zijn ze onder andere verantwoordelijk geweest voor de regeltechniek achter de centrale energieopwekking, de broninstallatie, vloerverwarming, luchtgordijnen, de fonteininstallatie, en de complete luchtbehandeling.

Een bijzonder project

Tijdens de verbouwing van residentie tot museum in de jaren zeventig, is er een grote hoeveelheid asbest gebruikt als brandwerend middel. Bijna vijftig jaar later was het tijd om de asbest te verwijderen en is er besloten om het paleis klaar te maken voor de toekomst met duurzame technieken. Paleis Het Loo is een nationaal museum en daarom is dit niet zomaar een renovatieproject. Sander vertelt: “Bij een complex project zoals dit, zijn heel veel partijen betrokken. Ook de samenwerking met Building Technology was hierin uniek. Het is een continu proces en bij elke sierlijst die je verwijderd kan je weer een nieuwe ontdekking doen. Het is daarom van belang om alles goed te blijven afstemmen.” Marcel voegt toe: “Het gaat toch om een monumentaal pand, je kan niet zomaar een gaatje boren. Alles moet besproken en uitgedacht worden.”

“Bij elke sierlijst die je verwijderd kan je weer een nieuwe ontdekking doen.”

Daarnaast heeft het Paleis een enorme nationale collectie van ruim 160.000 voorwerpen. Dit varieert van schilderijen tot meubelen en kostuums. Het is daarom een zogenoemde museale omgeving, waar de luchthuishouding erg belangrijk is. Je hebt te maken met speciale klimaateisen, afhankelijk van de kunst die in een ruimte aanwezig is. Sander legt uit dat meten hier een essentiële rol in speelt: “Als een museum bijvoorbeeld een schilderij te leen krijgt, moeten ze aantonen dat er goed voor gezorgd wordt. Er moeten dan rapportages gemaakt worden van allerlei zaken, zoals publieksbezetting, maar ook klimaat.”   

Verborgen techniek

Waar Paleis Het Loo een grote visuele transformatie heeft ondergaan, is het werk van ReMe minder zichtbaar. Marcel en Sander leggen uit dat er een gigantische hoeveelheid techniek in het paleis verborgen zit, maar dat de bezoeker hier weinig van meekrijgt. Marcel: “Ik ben onlangs als bezoeker teruggegaan naar Paleis Het Loo. Dan ga ik bij het enige zichtbare deel van ons gemaakte werk staan, namelijk een temperatuuropnemer aan de muur. Terwijl we zeventien regelkasten en vijfentwintig luchtbehandelingskasten hebben geplaatst en vernieuwd. Toch wel jammer dat je dan alleen de temperatuuropnemer ziet.”

Sander voegt toe dat een succesvol project eigenlijk nooit gezien wordt door het publiek. “Dat is jammer, maar ook goed, want zo kan de bezoeker optimaal genieten van de museale indruk en de pracht van het gebouw.”

Nu de renovatie is afgerond, kijken Marcel en Sander terug op een succesvol project: “Het blijft toch een paleis, en het is mooi om hieraan mee te mogen werken. De techniek zelf lijkt niet uitzonderlijk complex. Maar om de luchthuishouding op orde te krijgen van de nieuwe ondergrondse uitbreiding, met zoveel verschillende luchtstromen en de strenge klimaateisen, diverse ruimtes en wisselende bezoekersstromen en weersinvloeden is het toch een waar huzarenstukje geworden. Dit maakt deze opdracht naast de grootte en de planning uitdagend”, vertelt Marcel.

 ReMe techniek is lid van de brancheverenging voor Gebouw Automatisering van FHI, een netwerk waarin alle kennis van gebouwautomatisering samenkomt. Wil je weten welke bedrijven deze branchevereniging nog meer vertegenwoordigd of wil je over andere interessante projecten lezen? Bezoek dan de website of meld je aan voor de nieuwsbrief.